W Zespole Szkół Hotelarko-Gastronomicznych odbyły się warsztaty kulinarne, tematem spotkania była ocena towaroznawcza i technika sporządzania potraw z kuchni śródziemnomorskiej. Warsztaty zorganizowała pani Janina Wołosewicz wraz z panią Eweliną Andrzejczyk, a wydarzenie miało miejsce w pracowni technologicznej. W spotkaniu udział wzięli uczniowie II klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej.
Warsztaty kulinarne rozpoczęły się wprowadzeniem teoretycznym, podczas którego uczniowie wysłuchali krótkiego wykładu „Festiwal śródziemnomorskich smaków – Charakterystyka i potrawy kuchni śródziemnomorskiej”. Następnie uczestnicy warsztatów przystąpili do wykonywania popularnych i wykwintnych potraw pod okiem Szefa kuchni Oberży pod Turbotem w Redzie Pana Damian Klein. W menu wydarzenia znalazły się min.:
- Zupa buillabase na szybko
- Dorada pieczona w całości z salsą pomidorową
- Świeżo wędzony łosoś na ogórkowym spaghetti
- Pomidorowe pobre z ziołowym kurczakiem pieczonym w pergaminie
- Filet z fladry upieczony w francuskim cieście z warzywnym ratatuille
- Włoskie gołąbki z dorsza zwijane w szynkę dojrzewającą ułożone na placuszkach ziemniaczanych
- Kebab śródziemnomorski z kurczaka na karmelizowanej marchewce i paprykowym sosie
- Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i serem risotta z warzywami Julienie
- Tarta tatin
Młodzież z dużym zaangażowaniem dzielnie pod bacznym okiem szefa przygotowywała przepyszne potrawy. Każdy na zakończenie zaprezentował efekt wykonanego zadania przed zespołem Dyrekcyjnym a potem z apetytem zjadł przygotowane potrawy.
Tego typu wydarzenie, to jedno z wielu, które organizowane jest w naszej szkole. Celem tego i innych przeprowadzanych spotkań kulinarnych ze społecznością lokalną oraz z ich przedstawicielami jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej przez przyszłych kucharzy.
Zachęcamy uczniów do brania udziału w różnych wydarzeniach w celu rozwijania umiejętności kulinarnych, pogłębiania wiedzy technologicznej i łączenia teorii z praktyką. Warsztaty potwierdziły, iż nasi uczniowie są pomysłowi i kreatywni.
Oprac. Łukasz Strzałkowski