Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych wzięli udział w konkursie “Wellness & Zero Waste – F&B Contest Casargo 2019” w CPAF Casargo we Włoszech.
Szkołę reprezentował zespół w składzie: Dominika Bonikowska i Magdalena Frankiewicz z klasy III TGa – zespół kucharski przygotowywany przez panią Bożenę Demytruk oraz Mateusz Duma i Cezary Wittmann z klasy IV TGb – zespół kelnerski przygotowywany przez panią Ewę Cielemęcką. Celem konkursu było promowanie zasad zdrowej i tradycyjnej kuchni, poprawa umiejętności zawodowych, osobistych i komunikacyjnych uczestników konkursu. Uczniowie ZSHG otrzymali nagrodę specjalną: „Best wellness dish special award”.
W konkursie udział wzięło 27 drużyn: Włochy (Kampania, Lombardia, Sycylia), Bułgaria, Czechy, Dania, Estonia, Francja, Węgry, Litwa (Kowno, Mariampol, Kłajpeda), Łotwa (Jelgava, Ryga), Polska (Gdynia, Gdańsk), Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Ukraina i Rosja (Moskwa, Petersburg).
Uczestnicy konkursu mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach przygotowanych przez organizatorów tj. „Czekolada w roli głównej” prowadzone przez szefa kuchni Marco Gennuso, „Laboratorium włoskiego gotowania” z szefami kuchni Luigi Gandola, Claudio Prandi i Ciro Vitiello oraz atelier „Zawsze w centrum uwagi” prowadzony przez trenera teatralnego Donatellę Lessio. Organizatorzy zapewnili nocleg i wyżywienie wraz ze zwiedzaniem pobliskich miast: Casargo, Sondalo, Livignio, Bergamo i Tirano. Uczniowie mieli możliwość degustacji miejscowych specjałów oraz zaproszeni byli do „Latteria di Livigno” miejscowej spółdzielni mleczarskiej, w której degustowali oraz oglądali proces produkcji różnorodnych rodzajów nabiału, od serów do lodów włącznie.
Źródło: gdynia.pl
Oprac. Joanna Winiarek