Zapraszamy na ŚWIĘTO HAL „Ekonostalgia: Zerowaste- zróbmy coś z niczego!” już 24 września!
Podczas tegorocznego Święta Hal Targowych będziemy na nowo odkrywać ideę „zerowaste”, inspirując się produktami , które możemy ponownie wykorzystywać, nie wyrzucać lub dowolnie przetwarzać. Temat przewodni „Ekonostalgia” nawiązuje do nostalgicznych powrót do lat 90, 80 i ponownym wykorzystywaniem artykułów, które kupujemy. Nie wyrzucamy- naprawiamy!
Podczas święta dowiemy się jak zminimalizować produkowane przez siebie odpady w domu, w pracy i na zakupach, jak wykonać zdrowe kosmetyki i naturalne środki czystości z łatwo dostępnych produktów, jak dbać o dom nie szkodząc przyrodzie i jak przygotować posiłki wykorzystując „resztkowe” odpady oraz tanie składniki! Nauczycie się robić placki z liści rzodkiewki, pesto ze słonecznika oraz torebki z firanek! Nabędziecie umiejętności niezbędnych do prowadzenia życia w stylu zero waste.
Nie zabraknie też giełdy przedmiotów rzadkich, i oryginalnych, i tych mniej rzadkich i oryginalnych. Takich które, przestały już cieszyć jak lata temu. Niech znajdą nowy dom, w duchu idei less waste i dają radość kolejnym pokoleniom! Ubrania, dodatki, szkło, ceramika, drobna elektronika, zabawki, komiksy, książki, płyty – co wybierasz, co zabierasz?
9.30- 11.30 „Nic jest początkiem czegoś”- warsztaty kolażu z Agnieszką Wołodźko PLAC TARGOWY PRZY HALI RYBNEJ (od strony ul Wójta Radtkego)
9.30- 11.30 Spacer i warsztat kosmetyczno- ziołowy z „SIANKO”, Prowadzenie: Katarzyna Banaś, (podziemie pod Halą Płaską – alejka Halo Kultura, box. 320)
9.30-11.30 „Budowanki – zabawy konstrukcyjne dla dzieci 8 +”, Prowadzenie: Magdalena Błeńska „Otwarta Pracownia Ślad” (Hala Łukowa- box nr 15)
10.00- 12.00 „Repasacja rajstop i pończoch”, Prowadzenie: Elżbieta Konieczna „Karuzela Pasji”, podziemia Hali Łukowej- Muzeum Kameralne (box 323)
10.00-11.30 Pokaz Kulinarny „ Bezglutenowa kuchnia wegańska w duchu zero waste”, Prowadzenie: Atelier Smaku- Jola Słoma & Mirek Trymbulak, Hala Łukowa
10.00-14.00 Giełda Vintage z koca i z ręki, Prowadzenie: Oliwia Michalska „Duprle”, plac po prawej stronie przed Halą Łukową
10.00- 13.00 Fotospacer ze Studiem FRAMES, Prowadzenie: Marzena i Maurycy Śmierzchalscy, start: Hala Łukowa (zbiórka pod zegarem)
12.00- 14.00 „Siatki na owoce i warzywa”, Prowadzenie: Lilki Szpilki- Agnieszka Nowicka, Hala Łukowa- box nr 15 (Hala Łukowa)
12.00-14.00 „Ekologiczny mus czyszczący w słoiczkach z drugiego obiegu”, Prowadzenie: Ziemiosfera, PLAC TARGOWY PRZY HALI RYBNEJ (od strony ul Wójta Radtkego)
12.30- 13.30 Pokaz Kulinarny „ Polskie pesto i parmezan na każdą kieszeń”, Prowadzenie: Strawberries from Poland- Ania Włodarczyk, Hala Łukowa
Oprac. Małgorzata Trasna