Bursztynowe Przysmaki

0
1022

Konfitura truskawkowa, glómza kociewska, nalewka ze świętojonki czy powiślańska śliwka w occie – to niektóre z przysmaków, które w ubiegłych latach zdobyły tytuł Bursztynowego Lauru.

To kulinarna nagroda przyznawana w konkursie marszałka województwa pomorskiego. Kto zwycięży w tym roku? Czy wśród produktów znajdą się także te o gdyńskim rodowodzie? Tego dowiemy się wkrótce. Na ten jednak moment restauratorzy i producenci żywności mogą zgłaszać do konkursu swoje propozycje. Termin upływa 25 sierpnia.

Konkursu Kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” odbywa się już po raz dziewiąty. W plebiscycie wybierane są najsmaczniejsze, najciekawsze, ale przede wszystkim wybitnie Pomorskie produkty. Celem konkursu jest popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego Pomorza, kultywowanie lokalnej tradycji, a także promocja regionalnych produktów i ich wytwórców.

Wydarzenie skierowane jest do restauratorów i producentów żywności, a także gospodarstw rolnych i agroturystycznych, szkół gastronomicznych czy kół gospodyń wiejskich. Przysmaki zgłaszać można w pięciu kategoriach:

  • wyroby pochodzenia zwierzęcego,
  • wyroby pochodzenia roślinnego,
  • produkty zbożowe i cukiernicze,
  • napoje alkoholowe i bezalkoholowe,
  • inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi.

Każdy z uczestników może zgłosić maksymalnie 5 produktów – po jednym w każdej kategorii. Aby to zrobić, należy wypełnić odpowiedni formularz i przesłać do organizatora. Można zrobić to na trzy sposoby:

  • drogą pocztową: na adres Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, Departament Środowiska i Rolnictwa, 80-810 Gdańsk, ul. Okopowa 21/27, z dopiskiem „Konkurs kulinarny”;
  • pocztą elektroniczną: skan podpisanego ręczne formularza należy wysłać na adres dros@pomorskie.eu,
  • osobiście: w siedzibie Departamentu Środowiska i Rolnictwa przy ul. Augustyńskiego 2 w Gdańsku, I piętro, pokój 100.

Termin nadsyłania zgłoszeń mija 25 sierpnia.

Konkurs o Bursztynowy Laur podzielony jest na dwa etapy. W pierwszym z nich komisja na podstawie nadesłanych formularzy wybierze 30 produktów, które cechują się związkiem z regionem i zakwalifikuje je do drugiego etapu. W finale plebiscytu uczestnicy zobowiązani będą dostarczyć 2 sztuki danego przysmaku, które zostaną poddane ocenie jury. Zwycięskie produkty zostaną wyłonione w każdej z pięciu kategorii. Laureaci oprócz Bursztynowego Lauru otrzymają nagrodę w wysokości 1000 zł. Dodatkowo producenci zakwalifikowani do finału otrzymają po 400 zł.

Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego.

 

Oprac. Mateusz Kalinowski