Jest takie miejsce w centrum Gdyni obok którego nie da się przejść obojętnie. A jeśli akurat przechodzi się i jest się głodnym, to koniecznie trzeba zajrzeć do środka.
Mowa o restauracji Luis Mexicantina przy ul. 3 maja 21. Już po samej nazwie łatwo można się domyślić, że jest to miejsce gdzie można dostać tortille, guacamole czy tequile. Krótko mówiąc serwowane są tutaj specjały kuchni meksykańskiej.
Wchodząc do Luisa, na samym początku urzeka wnętrze. Minimalistyczne, ale przytulne i zapadające w pamięć. Kojarzycie lokale, w których Meksyk bije po oczach oklepanymi i tradycyjnymi symbolami? Luis do takich miejsc na całe szczęście nie należy. Tutaj estetyka wnętrza i dbałość o szczegóły jest na najwyższym poziomie. Wystrój oraz nazwa miejsca to ukłon w stronę modernistycznego architekta Luisa Barragán’a pochodzącego z Meksyku. To imponujące wnętrze zostało docenione w plebiscycie na najlepiej zaprojektowany lokal komercyjny w Gdyni organizowany przez Gdynia Design Days.
Wchodząc do Luisa na obiad, szykuj się na całe spektrum doznań wszystkimi zmysłami. Jeśli już raz tutaj zajrzysz będziesz powracać, jak do starego znajomego, bo u Luisa na prawdę potrafią dobrze ugościć. Smacznego!
Zdjęcia PION studio.