W sobotę, 21 lipca zapraszamy na największy cykliczny festiwal typu street food w Polsce Północnej!
Festiwal proponuje spędzanie czasu wolnego w otwartej przestrzeni miejskiej, w gronie rodziny i przyjaciół, w bliskiej relacji z dobrą kuchnią. Idea wydarzenia promuje także pierwszy w Polsce Szlak Kulinarny Centrum Gdyni. Podczas festiwalu wystawią się lokale i restauracje z ulicy Świętojańskiej, ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. Nie zabraknie również stoisk z lokalnymi produktami.
PROGRAM:
12:00 Oficjalne rozpoczęcie wydarzenia przez Panią wiceprezydent Katarzynę Gruszecką-Spychałę oraz kuratorów
12:15-12:20 Wspólna rozgrzewka przed Biegiem Kelnerów
12:20-13:00 Bieg Kelnerów – trzy kategorie – profesjonaliści, amatorzy, dzieci (7-12 lat)
13:00-13:15 Wręczenie nagród na scenie – nagrody wręcza Pani wiceprezydent Katarzyna Gruszecka – Spychała
13.15-13.30 Spacer po stoiskach kuratorzy oraz media
13:15-13:40 Muzyka na scenie / North Jazz Trio
13.40-14:15 Pokaz LIVE Cooking – Diana Volokhova / właścicielka kawiarni/cukierni Więcej, finalistka programu Master Chef
14:15-14:40 Muzyka na scenie – Jazz i Swing / North Jazz Trio
14:40-15:00 Wywiad z gośćmi specjalnymi „Morskie Trendy Kulinarne” / Jacek Fedde / oraz „Artystyczne Ciacho” / Diana Volokhova /
15:00-15:30 Pokaz LIVE Cooking – Tomasz Kaniewski / szef kuchni Hotel Mercure Gdynia Centrum / Food Waste
15:30-15:45 Quizy z nagrodami – Dobre bo Gdyńskie – Szlak Kulinarny Centrum Gdyni – zagadki kulinarne
15:45-16:00 Muzyka na scenie – w rytmie Bossanova / North Jazz Trio
16:00-16:15 Konkurs – Zmierz się z Mistrzem – 3 śmiałków z widowni będzie rywalizowało z mistrzem Jackiem Fedde, w filetowaniu świeżej ryby
16:15-17:00 Pokaz LIVE Cooking – Jacek Fedde / Fedde Restauracja & Bistro / Kuchnia Morska
17:00-17:30 Modern Jazz – Chicago i Nowy Jork / North Jazz Trio
17:30-18:00 Podziękowania za udział, podsumowanie wydarzenia, zakończenie, muzyka na żywo
Od godziny 12:00 do 18:00 na jezdni wzdłuż ulicy Świętojańskiej rozstawione są stoiska kulinarne sprzedające swoje dania i produkty kuchni lokalnej.