Jarosław Kłodziński, gdyński radny i społecznik, szykuje się do pobicia kolejnego kulinarnego rekordu. Tym razem zamierza, przy pomocy 24 zawodowych kucharzy, ugotować pół tony zupy wiśniowej z makaronem.
Jeśli to się powiedzie, ustanowi nowy rekord Polski. Wielkie gotowanie odbędzie się w ramach akcji charytatywnej „Gotuj dla Mariusza”. Akcja, której towarzyszyć będzie szereg wydarzeń dodatkowych, odbędzie się w niedzielę, 4 czerwca na placu Grunwaldzkim w Gdyni o godz. 13.00.
W trakcie gotowania prowadzona będzie kwesta na rzecz Mariusza Judyckiego. Zebrane środki trafią do Kaszubskiej Fundacji Pomocy Potrzebującym, a ta przekaże je na leczenie kibica Arki. Warto dodać, że w 2016 roku Jarosław Kłodziński ustanowił rekord Polski w gotowaniu zupy truskawkowej z makaronem, a w 2002 rekord Europy, smażąc jajecznicę z 1,5 tys. jajek, 100 kg boczku i kiełbasy, 50 kg cebuli i 100 pęczków szczypiorku. Całość usmażona została na 40 litrach oleju, który rozgrzewał się na patelni ponad 2 godziny.
Oprac. Łukasz Strzałkowski